Doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd!
Altijd 12 halen 10 betalen op stille wijnen!
Gratis verzending boven de € 120,-!

Champagne

De regio verantwoordelijk voor de wereldberoemde mousserende wijn: Champagne! 
De streek is een mooi groenrijke regio in het noorden van Frankrijk en grenst aan België. De enige echte Champagne mag officieel alleen uit deze regio komen.

 

Geschiedenis

Champagne kent een rijke en lange geschiedenis. Het heeft dan ook wel lang geduurd voordat champagne echt champagne werd zoals we het nu kennen. Het begon met de Romeinen, die de wijnbouw naar Frankrijk brachten. Na de val van het Romeinse Rijk werd de wijnbouw overgenomen door kloosters. De Engelse wetenschapper, Christopher Merrit, ontdekte in de 17e eeuw dat je elke wijn bruisend kon maken door er suiker aan toe te voegen. Echter bleven de flessen exploderen. De monnik Dom Pérignon was uiteindelijk degene die betere manieren ontdekte om druiven te persen. Ook kwam hij erachter dat het vastmaken van de kurk met ijzerdraad ervoor zorgde dat de fles niet explodeerde en de druk erin bleef.

Aan het begin van de 18e eeuw werd champagne steeds populairder en nam de vraag bij de hogere klasse toe. De eerste champagnehuizen waren Moët & Chandon, Ruinart en Veuve Clicquot.

 

Klimaat

De Champagnestreek heeft een relatief koel klimaat met veel regen in vergelijking tot andere bekende wijnstreken. Het vochtgehalte in de lucht is hoog. In de zomer is het warm met veel zon, terwijl het er in de winter tot april nog kan vriezen. Door een wisselvallig klimaat kan het lastig zijn om druiven te kweken.

De bodem in de streek is rijk aan kalk. Dit is een perfecte bodem voor Champagne, omdat het de hitte overdag opvangt en het ‘s nachts weer loslaat. Bovendien laat de bodem gemakkelijk vocht door in een korte tijd, waardoor wortels niet te lang in vocht staan.

 

Druivensoorten

Champagne wordt gemaakt van een combinatie van witte en blauwe druiven. Maar 5 druivensoorten zijn toegestaan voor de productie van champagne. De meest gebruikte druiven zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Daarnaast zijn Pinot Blanc, Arbane en Petit Meslier ook toegestaan.

Chardonnay is een witte druivensoort en wordt vooral voor de bereiding van witte wijnen gebruikt. De druivensoort kan goed tegen warmte en kou. Wanneer een champagne alleen bestaat uit Chardonnay, wordt het ‘Blanc de Blancs Champagnes’ genoemd.

Pinot Noir is een blauwe druivensoort en wordt wereldwijd geteeld. Deze druif houdt van koelere gebieden en kalksteen grond. Wanneer een champagne alleen van Pinot Noir is gemaakt, spreken we van ‘Blanc de Noirs’.

De Pinot Meunier druif valt onder de blauwe druivensoort en kan goed tegen kou en vorst. In vergelijking met de andere twee druivensoorten, is de Pinot Meunier het minst gewaardeerd. Echter kan het bijdragen aan een fruitige en gebalanceerde champagne.

 

Regio’s in Champagne

De Champagnestreek is verdeeld in vijf regio’s: Montagne de Reims, Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Côte des Bar en Vallée de la Marne. Elke regio heeft haar eigen bekende champagnehuizen, dorpen en druivensoorten.

 

 

Montagne de Reims

De Montagne de Reims regio ligt tussen Reims en Epernay. De belangrijkste dorpen zijn Ambonnay, Verzy, Verzenay, Ay-Champagne en Bouzy. Hoewel de Chardonnay en Pinot Meunier druiven hier niet veel worden gebruikt, speelt de Pinot Noir wel een belangrijke rol. Bekende champagnehuizen zijn G.H. Mumm, Veuve Clicquot, Ruinart, Louis Roederer, Taittinger en Krug.

 

Côte des Blancs

Deze regio heeft op de hellingen wijngaarden met diepe ravijnen. Côte des Blancs is erg geschikt voor de groei van Chardonnay, wat voor 97 procent van de beplanting in de regio zorgt. Daarnaast behoort Epernay ook tot deze regio, met 30.000 hectare aan wijngaarden. Om deze reden wordt het ook gezien als het centrum van de champagneproductie. Een aantal bekende champagnehuizen in Epernay zijn Moët & Chandon, Dom Pérignon, Piper Heidsieck en Castellane.

 

Côte de Sézanne

Côte de Sézanne ligt in het zuiden van Côte des Blancs. Ook hier domineert de Chardonnay druif, maar het rijpingsproces is hier anders. De bodem bestaat grotendeels uit klei, met maar enkele delen die uit krijt bestaan. In Côte de Sézanne liggen de wijngaarden in het zuidoosten van het gebied, waardoor de wijnen fruitiger, voller en rijper kunnen worden.

 

Côte des Bar

Côte des Bar is de belangrijkste regio dat champagne produceert. Het is gelegen in het zuiden van Frankrijk en heeft opmerkelijke wijngaarden, typische wijnbouwers huisjes en kronkelige kelders. Deze regio heeft meer dan 7.650 hectare aan wijngaarden en produceert jaarlijks 25 procent van de de verkochte champagneflessen wereldwijd.

 

Vallée de la Marne

Vallée de la Marne ligt aan de Marne rivier en stond vroeger bekend als een belangrijke handelsroute voor het transport van wijnen en druiven. In deze regio groeien veel Pinot Meunier druiven, wat te danken is aan de goede onder- en bovengrond van de bodem. Daarnaast heeft Vallée de la Marne een gunstige ligging, waardoor de druiven snel groeien.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Gratis verzending

bij bestellingen boven de € 120,-

Exclusieve eigen import wijnen

uit verschillende landen!

Elke maand een aanbieding

met onze Wijn van de Maand!

 

 

is toegevoegd aan uw winkelwagen.

Niet op voorraad

Het gewenste aantal voor “” is niet beschikbaar.