Doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd!
Altijd 12 halen 10 betalen op stille wijnen!
Gratis verzending boven de € 120,-!

Ribeye met jus van zwarte knoflook

  • Geplaatst op
Ribeye met jus van zwarte knoflook

Tijd voor de BBQ! Een flinke steak met een lichte, zoete puree van Pastinaak en een snelle Romanesco pickle. De jus wordt gemaakt van gekarameliseerde ui en zwarte knoflook. (Zwarte knoflook is bij sommige grote supermarkten te vinden, maar ook online of bij de groenteboer te krijgen. De gefermenteerde knoflook geeft kruidige, zoete tonen van salmiak, rozijnen, soja en balsamico.)


Prachtig met onze eigen import Ocho Cabernet Sauvignon & Carmenere. Volle, rijke smaken van rijp fruit en een fijne kruidigheid met een kleine hint van paprika van de Carmenere! 


Klik hier om de Ocho Cabernet Sauvignon & Carmenere te bekijken! 


Wij hebben het bord compleet gemaakt met een pastinaak puree, pickle van romanesco, radijs en sla. Het kan natuurlijk een stuk simpeler en sneller met aardappels uit de oven en wat gegrilde groenten! (We moeten wel toegeven dat de jus een aanrader is om is te proberen..)

Ribeye Steak met jus van gekarameliseerde ui en zwarte knoflook met pastinaak puree en ingelegde romanesco voor 2 personen: 

 

Ingrediënten

Ribeye (ca 300 gram)
Olie
Zout
Peper

Voor ca 350 ml. jus: 

200 gram ui
Olijfolie
500 ml Kippenbouillon (liefst kwaliteit kant-en-klaar)
½ theelepel tijm
½ theelepel rozemarijn
½ theelepel salie
50 gram zwarte knoflook
3 eetlepels sherry
zout en peper naar smaak 
50 gram + 1 eetlepel boter 

Voor de pastinaak puree: 

3 stuks pastinaak 
500 ml. volle melk
1 groentebouillonblokje

 

Voor de Romanesco pickle:

1 kleine romanesco of bloemkool
200 ml appelazijn
300 ml water
½ eetlepel zout
½ theelepel korianderzaadjes
½ theelepel mosterdzaadjes
½ theelepel dillezaadjes
½ theelepel rode peper vlokken
1 grote teen knoflook door de midden gesneden


Bereiden

De romanesco pickle: 

  1. Snij of breek mooie stukjes van de romanesco.
  2. Voeg in een pan de azijn, het water en zout bij elkaar en breng het aan de kook
  3. Als het mengsel kookt voeg dan de kruiden, knoflook en romanesco toe. Laat 1 minuutje doorkoken en zet het vuur dan uit. Laat de romanesco in het vloeistof in de pan staan tot het afgekoeld is. 
  4. De romanesco kan een weekje bewaard worden in een afgesloten bak of pot in de koelkast! 

De jus: 

  1. Snij de ui in dunne ringen en plaats ze in een pan met wat olie en de eetlepel boter. Zet op laag vuur en roer door. Doe de tijm, rozemarijn en salie erbij wanneer de ui doorzichtig geworden is. Laat daarna rustig doorkoken tot de ui goudbruin is geworden. Neem je tijd hiervoor anders wordt de uit bitter! 
  2. Doe 100 ml van de bouillon bij het uienmengsel en blend het glad in een blender of met een staafmixer. Schenk het gladde mengsel terug in de sauspan en voeg de rest van je bouillon erbij. Breng dit op hoog vuur aan de kook en laat het ongeveer 10 a 15 minuten inkoken tot het de gewenste dikte heeft. 
  3. Schenk een deel van je jus in een blender en voeg hier de zwarte knoflookteentjes aan toe. Blend het tot een glad geheel en schenk het daarna terug in de sauspan bij de rest van de jus. 
  4. Breng de jus aan de kook, zet het vuur uit en voeg de boter en sherry toe. Roer de boter door de jus. Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat meer sherry. 

De Pastinaak puree: 

  1. Schil de pastinaak en snij in kleine, gelijke stukken. Schenk de melk in een steelpan en voeg de pastinaak en het bouillonblokje toe. 
  2. Breng op matig vuur aan de kook. De kooktijd ligt aan de dikte van de pastinaak stukjes. Als je er gemakkelijk doorheen prikt met vork of mes kan het vuur uit. 
  3. Schep de pastinaak uit de pan en doe het in een blender. Voeg een klein beetje van het melk/bouillon mengsel toe en pureer (kan ook met de staafmixer). 
  4. Als je een extra fijne puree mengsel wilt kan je het na het pureren door een zeef drukken met een lepel. 
  5. Doe de puree terug in een steelpan, voeg de boter toe en breng op smaak met zout, peper en eventueel een beetje nootmuskaat. 

 

De Ribeye: 

  1. Of je de Ribeye nou op BBQ, Kamado of grillpan bakt, zorg ervoor dat de Ribeye op kamertemperatuur is! 
  2. Smeer een klein beetje olie op de steak en zout hem flink. Zorg voor hoge temperatuur en plaats de Ribeye op de BBQ. 
  3. Om die mooie grill ruitjes te krijgen draai je de steak een kwartslag na een paar minuten. De kooktijd is afhankelijk van de dikte van je steak en hitte van je BBQ, Kamado of grillpan. Met een vleesthermometer wordt het een stuk makkelijker. (Om op medium-rare uit te komen moet je ongeveer op 47/48 graden kerntemperatuur stoppen met bereiden!)  
  4. Leg de steak op een bord en doe er een evt een klontje boter op met een takje rozemarijn en tijm. Doe er losjes wat aluminiumfolie overheen en laat goed rusten. Breng op smaak met nog wat zout en peper. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Gratis verzending

bij bestellingen boven de € 120,-

Exclusieve eigen import wijnen

uit verschillende landen!

Elke maand een aanbieding

met onze Wijn van de Maand!